ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в село Чавдар

Ден на труда

Ето как се трудят нашите неуморни възпитаници.

 

 

 

 

 

1 май- Ден на труда - IV клас

Как се трудят учениците от IV клас в с. Чавдар на този ден-прието предизвикателство от обявената от училището инициатива

 

Мирена Василева - IV клас

Първи май

          Първи май е ден на труда. На този ден е хубаво да свършиш някаква работа. Независимо с какво ще се потрудиш: дали на полето, дали в градината, дали в завода, важен е всеки труд. Аз на този ден посадих цвете и се почувствах много добре, защото съм дала живот на едно прелестно създание. Сигурна съм, че и вие ще се почувствате така. Чувала съм от старите хора, че ,,Каквото посееш, такова ще пожънеш".

Как баба и дядо са празнували 1 май

Мирена Василева-4 клас

 

Сутринта на Първи май излязох да се полюлея на новия ми хамак. Видях как баба и дядо работят в градината. Извиках ги да дойдат да си починат при мен под чадъра на сянка. Заговорихме се, че днес е Първи май - ден на труда. Попитах ги дали си спомнят как са празнували този празник ,когато са били деца.

Баба разказа как хората в град Пирдоп са се приготвяли за манифестацията. Те  си купували нови обувки,  шиели  нови дрехи. Жените ходели  във фризьорския салон и си правили прически. В центъра на града имало трибуна. Там заставали официалните гости и приветствали хората, които манифестират. Свирела духова музика. Най-напред минавали децата от детските градини. След тях учениците от НОУ,,Тодор Г.Влайков", от гимназията и техникумите. На групи минавали работниците от различните предприятия в града. Манифестиращите носели цветя, знамена, плакати или портрети. След манифестацията всички се прибирали  вкъщи на вкусен обяд.

А пък дядо ми разказа, че в неговото село Лопян, манифестиращите също били под строй, обикаляли цялото село и държали цветя, знамена, плакати и портрети. След това се отправяли към една голяма зелена поляна, където сядали на обща трапеза. Радвали се на вкусната храна, песни и кръшните хора цял ден. Надсвирвали се две духови музики - ,,младата" и ,,старата". Вечерта таткото на моя дядо събирал близки и роднини да почерпи за своя рожден ден, който бил на Първи май.

           Малко им завидях на баба и на дядо колко добре са се веселили на Първи май, а сега не можем да излезнем от къщи заради корона вируса, но времето е пред нас. Да се надяваме, че ни очакват много вълнуващи моменти!

 

Теодора Радева- IV клас

1 май- Ден на труда

Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалитическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участиие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

След края на социализма в България през 1989г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалитическа партия.

Така аз отбелязах тази година 1 май-като помогнах да засадим картофите.

 

Илиян Предьов- IV клас

1 май- Ден на труда

 

На 1 май 2020 г. със семейство ми подкастрихме нашата овощна градина. Събрахме  голям куп от клонки. Ние с брат ми помагахме много.

След като свършихме с тежката работа, отпразнувахме празника с вкусен обяд и приятна музика.

 

 

 

Цвети Нягулова-IV клас –

Да живей труда!

 

 

 

 
Ден на труда - Изображение 1