ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в село Чавдар

Ментална аритметика

    Учениците от подготвителна група1,2 и 3 клас в ОУ " Св.Св.Кирил и Методий ", с.Чавдар, се включиха в обучение по ментална аритметика, организирана от Център за ментална аритметика SmartyKids - Карлово.

     Менталната аритметика е популярен вид обучение, с което се постигат реални резултати в развитието на децата.Вече хиляди центрове по ментална аритметика работят в 81 държави по света. Успехът не е само в това, че детето ще се научи как се смята със сметало бързо с големи числа.Това е само следствие. Децата развиват способността си за концентрация на вниманието, за наблюдателност, за визуално представяне, за въображение, слух и за памет. Упражненията за това как се смята със сметало абакус развиват фината моторика и нервните окончания на пръстите. Това води до стимулиране на съответващата област на мозъка.

     Изучаването на менталната аритметика съчетава в себе си осезателен, двигателен и аналитичен вид дейности. До 12 годишна възраст се запазва достатъчно висока пластичност на мозъка, наблюдава се интензивен растеж на главния мозък, ръст на нервните клетки и се установяват нервните връзки между лявото и дясното полукълбо. За смятане детето използва и двете си ръце, съответно, и двете полукълба на мозъка си. Движейки с двете си ръце топчетата на абакуса, се задейства фината моторика, която активизира дейността на мозъка, като цяло, а не само на едно от полукълбата. Използването на картини, превключва работата на мозъка от ляво към дясно полукълбо.

Ментална аритметика - Изображение 1Ментална аритметика - Изображение 2Ментална аритметика - Изображение 3Ментална аритметика - Изображение 4Ментална аритметика - Изображение 5Ментална аритметика - Изображение 6Ментална аритметика - Изображение 7