ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в село Чавдар

" Срещни известните, стани като тях ! "

      На 4 ноември , след учебните часове, в основно училище " Св.Св. Кирил и Методий " с.Чавдар стартира кампанията " Срещни известните, стани като тях ! " . Това мероприятие се осъществи с помощта на медиатора към нашето учебно заведение г - жа Мария Цачева.Присъстваха ученици, учители, родители, представители на местната община. Като пръв гост бе поканен г - н Григор Даулов - новоизбраният кмет на село Чавдар. Присъстващите наблюдаваха импровизиран урок по български език на тема " Литературни родове и жанрове. " Г-н Даулов се представи в ролята на ученик от  седми клас, който, наред с другите ученици, отговаряше на поставените му въпроси.Той разполагаше дори с ученически бележник. 

      След урока ученици и родители зададоха интересни въпроси на г-н кмета. Г-жа Цачева обърна внимание на това - какви качества трябва да развият младите възпитаници, за да успеят в живота. Децата с лекота стигнаха до верните отговори, че това са любов към знанието, упоритост, търпение, уважение към учителите. Накрая за всички участници имаше почерпка с вкусни санзвичи и питки, предоставени от пекарна " Прованс".

     

     


      На 8.11.2019 година се състоя поредната среща с известна личност. На гости в училището ни бе журналистката Мира Добрева. Мира за кратко се пренесе в пети клас, в час по география и отговори правилно на зададените й въпроси. Учениците също взимаха активно участие и показаха, че г-жа Михова само може да се гордее с тях! Изненадахме и Мира, когато и тяполучи истински бележник и оценка от часа. След това тя разказа подробно за живота си, за трудностите, които е имала като дете, за качествата, които са й помогнали да успее.

      По традиция по време на цялата беседа на голям бял лист бяха записани част от думите, които вдъхновяват и водят децата по правилния път. Ето част от тях:

       * целеустременост

       * упоритост

       * следвай пътя си и не бутай с лакти другия

       * постоянство

       * вярвай

       * бъди добър

       * Бог те пренася  през всички бури

       * неуспелите хора не са чели

     Срещата приключи с поднасяне на благодарности и красив букет от директора на училището Мария Дурчева, от кмета Григор Даулов и секретаря на община Чавдар Павлина Павлова. Мира отправи покана към децата да посетят БНТ.

 

 


       На 25.11.2019 година професор Христо Пимпирев гостува на ОУ " Св.Св. Кирил и Методий " -  с.Чавдар. Водачът на българската експедиция до Антарктида, изключително интересно и увлекателно разказа за своята "ледена любов" , за българската база  " Св.Климент Охридски" на остров Ливингстън, за ледниците и научните открития, и за живота на континента. Учениците слушаха с голям интерес и реагираха спонтанно на непознатото и любопитното, задавайки  много въпроси.

       Професор Пимпирев пожела на учениците да тръгнат по стъпките му и да станат следващите големи изследователи на света.


      На 26.11.2019 год. учениците от нашето училище посетиха изложбата на художника Крайчо Крайчев. Възпитаниците на ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с.Чавдар с интерес слушаха разказа за детството, живота и творчеството му. На многобройните им въпроси, художникът отговори с голямо желание. Това е още една осъществена среща с творец и чувство за гордост, че това е наш съгражданин.


      На 28.11.2019 година в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" - с.Чавдар, гостува българската звезда в самбото - Мария Оряшкова.

      Тя наблюдава един час по ФВС. Урокът започна със загрявка, след това продължи с нашия гост. Пред учениците Мария Оряшкова представи демонстрации, при които партньор й бе Ненна Бързакова - учител по ФВС в училището. С тях тя насърчи децата да спортуват и да проявяват воля и упоритост във всяко начинание.

      Децата останаха впечатлени от срещата с многократната златна медалистка, която разкри пред тях, че най-важното за успехите в спорта са постоянството, трудът и сериозната дисциплина. Всички присъстващи на срещата разбраха, че СПОРТЪТ ИМА СИЛАТА ДА СПЛОТЯВА!

     Вълнуващо и гордо се чувстваха децата от ОУ " Св.Св. Кирил и Методий " с Чавдар , сред шампионите Армен и Едмонд Назарян. Гостите пристигнаха с подаръци и бонбони - така Едмонд искаше да почерпи децата за Европейската титла! Срещата започна с българския химн, поздрав от нас за Едмонд. Децата гледаха кадри от Армения и с кратка беседа научиха за родината на Армен. Първата християнска държава, с красивата планина Арарат, магическата музика на арменски дудук и вкусният хляб лаваш.

     Армен Назарян разказа за детството си,за трудностите, тренировките, за пътя от Армения до България, за необходимите качества - дисциплина, воля, усърдие, да следваш мечтите си. Едмонд добави - винаги да имаш цел и да я следваш, разказа как преминава един негов ден, какво вижда в очите на опонента, как е плакал като малък и не е искал медала, защото не е златен! Момчето, което победи опоненти с 15 години по - възрастни от него и тази година ще е абитуриент, сподели от колко много неща се лишава. Казва, че  може да хапне " Сникърс" преди тренировка,  но никога не си позволява газирана напитка.

      Възхитени от селото, отпътувайки за София, той каза, че ще дойдат отново.

 Галерия

" Срещни известните, стани като тях ! " - Изображение 1" Срещни известните, стани като тях ! " - Изображение 2" Срещни известните, стани като тях ! " - Изображение 3" Срещни известните, стани като тях ! " - Изображение 4